Километри от Книги Том I – Благотворително Бягане

На 29.09 2018 се състоя третото издание на благотворителното бягане “Километри от Книги”. В следващите редове ще прочетете малко повече за самата инициатива и защо се гордеем с нея.

Избрахме “Километри от книги” лесно и единодушно, тъй като знаехме, че искаме да донесем промяна в града ни. Събитието съчетава една здравословна кауза, като бягането, с една социално полезна кауза, каквато са подарените книжки за малките и подрастващите. Двете са обединени от благотворителния елемент, а именно даряване на книжки. А името “Километри от книги” дойде само – така идеално за събитието – с километрите събрани книжки подаряваме усмивки! 🙂

В началото поставихме къщичките за книги в болнични заведения в града. Всички знаем с какви емоции са обвързани посещенията и престоя на такива места за децата. А какъв по-добър начин да ги развеселим и пренесем в друг свят от четенето? Къщички за книги има вече в 4 болнични заведeния в град Варна – ДКЦ 2 „Св. Иван Рилски“ Аспарухово – Варна, МБАЛ „Света Анна-Варна“ АД, УМБАЛ „Света Марина“ Варна и СБАЛДБ „Д-р Лисичкова“ Варна. Каузата стигна чак до гр. Велико Търново, където се намира и един от офисите на Fantastic Services България. Там малките пациенти на ДКЦ 1 Велико Търново също се радват на детски четива по време на престоя си.

“Всъщност много по-добре би било да видим едно четящо дете или разглеждащо картинките на една книжка, отколкото с писукащо електронно устройство в ръце” – каза Дими Илиева, нашият маркетинг директор, за БНР.

“Разбира се, символично е бягането. Това не е някакъв маратон. Хората не идват там с идеята кой ще бъде първи, втори и така нататък, въпреки че спортният елемент не бива да се подценява за най големите ентусиасти сред спортистите. Но основната идея, разбира се, е тази символична такса за включване в бягането, която е книжка или колкото книжки са му на сърце на човек. Ако пък няма книжка, някои от бегачите ни оставят парички, с които да се закупят книжки за децата, и съответно ангажимент на нашата компания е закупуването на библиотеки, в които да настаняваме тези книжки и да ги поставяме на обществени места.”

След поредното благотворително бягане “Километри от книги”, което се състоя на 29.09.2018 осъзнахме, че има и много други обекти на територията на града, където къщичките за книги биха били полезни. Затова започнахме разширяване на инициативата и вече имаме къщички за книги в Социалната чайна, Варна, както и в бар Ментол на Крайбрежната алея.

За близо година успяхме да организираме три събития – историята в снимки на които може да видите тук, тук и тук.

Средно на бягане се събират между 200 и 300 книжки, включително закупените със събраните средства. Особено радващо е, че дори хората, които не се включват в бягането, минават и оставят книжки! Продължаваме да организираме това събитие с голям ентусиазъм всеки следващ път, виждайки успеха, който постигаме и добрината, която правим заедно.

Тази есен към нашата инициатива се присъединиха и iRun.bg, Nutrio Bar, MultiSport и Sport Vision Bulgaria.

Готвим с нетърпение следващата глава на “Километри от книги”, така че бягате или не, добре сте дошли!

Публикувано в Нашите каузи

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Fantastic Services е международен бранд в сферата на услугите за дома, офиса и градината. Oснована през 2009 г. в Лондон, компанията днес оперира във Великобритания, Австралия и САЩ, като основният ѝ офис с над 600 служители се намира в България.

Още публикации от Екипът на Fantastic Services

Включи се в дискусията

Back to Top